петък, 14 януари 2011 г.

Мус от птици

Продукти за една порция:

100 г месо, 5 г желатин, 80 г сметана, 10 г масло и 10 г подправки.

Техника на приготвяне.
Свареното птиче месо се прекарва през машина или сито.Слага се разбитото масло и се бърка.Прави се пастет,към който се прибавя каймакът.
Към полученото се слага течният хладък,но нежелиран аспик.Разбърква се леко и се опитва на сол и киселина.Поръсва се с черен пипер.
Полученото се пълни във форма,по стените на която е поставен плат от замръзнал аспик,върху който са подредени наопаки цветенца,така че при обръщането им да дойдат налице.
За да се отдели мусът,формата се намокря със студена вода.Формата се напълва с муса,в който е сложен и аспик.
Замразява се и се обръща с помощта на топла вода.Муът се гарнира с аспик.

По същия начин може да се получи мус от черен дроб,от мозък,от дреболии,от раци и др.

Бистър бульон (консоме) Продукти за една порция: 200 г захарни кости, 10 г керевиз (целина), 10 г моркови, 10 г магданозени корени, 10 ...