петък, 14 януари 2011 г.

Бистър бульон (консоме)

Продукти за една порция:

200 г захарни кости, 10 г керевиз (целина), 10 г моркови, 10 г магданозени корени, 10 г печен лук, 4-5 капки оцет, четвърт белтък, 20 г мляно месо, сол, няколко зърна черен пипер, една десета парче от дафинов лист.

Техника на приготвяне.
Измитите кости се заливат със студена вода и се варят на тих огън около два часа,след което се прибавят нарязаните моркови,керевизът заедно с част от листата,магданозените корени,печеният лук (опечен предварително),солта и подправките.
От разбъркания белтък,мляното месо и половин кафена чаша студена вода се прави смес,която се прибавя към кипящия бульон.
Сипва се оцетът.С него бульонът кипва няколко пъти.След това се дърпа настрани и когато се избистри,бульонът се прецежда през гъста памучна тъкан и цедка.
Полученичт бульон се нарича консоме.Поднася се в чаша или канче.

Този бульон може да се поднесе с крем,пирожки и др.,които,за да не се размекнат,се прибавят в момента на поднасянетп.

Бульони

Бульоните са ястие,което предизвиква отделяне на голямо количество храносмилателни сокове.Преди се мислеше,че бульоните,супите или чорбите намаляват апетита на консуматора,днес това мнение не де поддържа.Благодарение на багрилните,ароматичните и вкусовите вещества тези ястия увеличават апетита.Освен това в тези ястия има и известно количество хранителни и калорични елементи.Например едно телешко варено,агнешка супа,шкембе чорба и др. освен че действат като възбудител на апетита,но чрез тях се внасят в организма и много необходими хранителни вещества.
Мус от птици

Продукти за една порция:

100 г месо, 5 г желатин, 80 г сметана, 10 г масло и 10 г подправки.

Техника на приготвяне.
Свареното птиче месо се прекарва през машина или сито.Слага се разбитото масло и се бърка.Прави се пастет,към който се прибавя каймакът.
Към полученото се слага течният хладък,но нежелиран аспик.Разбърква се леко и се опитва на сол и киселина.Поръсва се с черен пипер.
Полученото се пълни във форма,по стените на която е поставен плат от замръзнал аспик,върху който са подредени наопаки цветенца,така че при обръщането им да дойдат налице.
За да се отдели мусът,формата се намокря със студена вода.Формата се напълва с муса,в който е сложен и аспик.
Замразява се и се обръща с помощта на топла вода.Муът се гарнира с аспик.

По същия начин може да се получи мус от черен дроб,от мозък,от дреболии,от раци и др.
Желирано пиле

Продукти за една порция:

200 г пилешко месо, 20 г керевиз (целина), 20 г моркови, 5 г зъена черен пипер, сол, 7 г желатина, 2-3 маслини, лимонтозу, 30 г кисели краставички, 20 г мляно месо, 1 яйце, 50 г олио, 2-3 капки оцет.

Техника на приготвяне.
Измитото пиле се вари с морков,керевиз,сол и черен пипер.Увряло,се желира с желето,приготвено от пречистения пилешки бульон с месото,оцета и половин кафена чашка студена вода.
Поднася се с майонеза,украсена с червени домати,с маслини и магданоз.

Същото пиле може да се поднесе с майонеза,разредена с 20 г кисело мляко.
Желиран език

Продукти за една порция:

250 г език, 20 г моркови, 20 г керевиз, 5-6 зърна черен пипер, сол, 1 дафинов лист, 1 яйце, магданоз, 10 г сьомга, 7 г желатина, половина лъжичка оцет, 20 г кисели краставички.

Техника на приготвяне.
Измитият език се вари с морков,керевиз,пипер,сол и дафинов лист.Уврял,още топъл му се избелва кожата.Реже се ма тънки филийки и се желира,като се маже само веднъж с разтопеното желе.
Отгоре се нарежда момина сълза,изработена от сварен белтък и клонче магданоз.Наново се маже внимателно с аспик,за да се закрепи цветето.
Така желираният език се украсява наоколо със скълцан замразен аспик,с краставички,моркови и магданоз.
Желирани медальони от пуйка

Продукти за една порция:
150 г бяло месо от пуйка, 7 г желатина, 7 г бяло вино, 20 г каймак, сол, 30 г гъби, 2-3 маслини, стрък магданоз, 20 г месо, 1 белтък, половин лъжичка оцет.

Техника на приготвяне.
Изчистената опърлена и добре измита пуйка се вари в малко вода.Поръсва се със сол.От изстиналата пуйка се взима бялото месо,от което се режат кръгове (медальони).
Част от месото се прекарва през месомелачка и се подправя със сол и черен пипер.Като се измеси добре,се прибавя каймак.Бульонът се пречиства.
В 150 г чист бульон се прибавя желатината.Опитва се на сол и киселина.Като се стопи желатината,маха се от огъня.
Взимат се два кръга от пуйката.Между тях се слага кремът,получен от мляното месо.Затопля се желираният бульон (аспик).
С него се мажат медальоните от всички страни.Държат се на студено и се гарнират още при второто намазване с разтопеното желе с гъби или с наредени маслини и клонче магданоз.
Чига с аспик

Продукти за една порция:
200 г чика, 20 г моркови, 20 г керевиз (целина), сол, 20 г хайвер, половин супена лъжица оцет, 7 г желатина, 5 зърна черен пипер,1 дафинов лист, 1 яйце, 10 г сьомга, магданоз, 5-6 маслини.

Техника на приготвяне.
Измитата чига,на която е махната жилата в гръбнака,се пуска в бульон от вода,морков,керевиз,сол,дафинов лист,черен пипер и оцет.Рибата ври в зависимост от големината й - около 20 минути.
След това изстива вътре в бульона - така доувира.Маха се рибата от бульона.Кожата й се бели и рибата се желира с разтопено желе,получено от 150 г пречистен рибен бульон и желатина.Опитва се на вкус.
Една част от желирания бульон замръзва.От него се нарязват малки кубчета желе,които се нареждат около рибата.
Правят се лилии от твърдо сварени яйца,които се гарнират със сьомга.От желето се правят медузи.В намокрена със студена вода кафена чашка се сипва малко от течното желе.
Като се желира,в средата се слагат 2-3 маслини и отгоре се долива с желе.След като замръзне,се обръща,като се мокри с топла вода.
Отстрани на рибата се слага магданоз.По същия начин може да се поднесат и други риби.

четвъртък, 13 януари 2011 г.

Желирана бяла риба

Продукти за една порция:
200 г бяла риба, 20 г моркови, 20 г керевиз, 20 г хайвер, сол, половин супена лъжица оцет, 7 г желатина, 5 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 5-6 маслини, магданоз, 20 г кисели краставички, половин яйце, сол, оцет, 50 г олио.

Техника на приготвяне.
Бялата риба се вари в бульон от морков,керевиз,сол,дафинов лист,черен пипер и оцет.Почиства се месото.Намокря се форма (по желание) със студена вода.
Оваля се формата със стопения аспик.Като леко желират стените,нареждат се моркови,краставички,нарязани на най-различни формички,магданоз и маслини с опаката страна навътре.
Така наредени,зеленчуците и маслините се прикрепват с течен аспик (вж.Аспик).Празната част на формата се напълва с парчета от риба,между които се слага от зарзавата,в който е вряла рибата.Леко се заливат с желето.
Отгоре се покрива със стопено желе и се оставя да замръзне.Обръща се с помощта на топла вода.Така приготвената студена риба се поднася със сос равигот (вж.Сосове).

Същата риба може да се сервира и със сос тартар (вж.Сосове).Ако формата,в която се сервира рибата,е с дупка,сосът се слага в средата (в дупката).
Дроб пате

Продукти за една порция:
100 г дроб, едно яйце, 1 филия бял хляб, половин чаша прясно мляко, сол, черен пипер, 20 г солена сланина, 20 г масло.

Техника на приготвяне.
Дробът (за предпочитане е половината да бъде свински,а другата половина - телешки)се задушава в маслото.Прекарва се през месомелачка.
Прибавят се сол,черен пипер,накиснатият в млякото и изстискан хляб,нарязаната на дребно сланина и яйцето.Всичко леко се смесва.
Изсипва се във форма,намазва се с масло,похлупва се с капак и се пече на фурна.Поднася се студен.

Този пастет (пате) може да се приготви и по друг начин:
1 кг телешки дроб заедно с 250 г сланина се прекарва през месомелачка.Подправят се със сол,черен пипер или индийско орехче.
Към сместа се слага малко солена сланина,нарязана на кубчета.Слага се в буркан,покрит отгоре с тънки парчета от сланина.
Бърканът се слага в със със студена вода.За да не се спука при варенето,на дъното на съда се поставят дъсчици.
Ври 3-4 часа,като уври,патето се поднася студено или се маже на сандвичи.
Предястие от мозък с телешки език

Продукти за една порция:
100 г телешки език, 100 г телешки мозък, 20 г краве масло, 10 г моркови, 10 г керевиз (целина), няколко зърна черен пипер, дафинов лист, малки кисели краставички, 5-6 маслинки, магданоз, 20 г рибки (сардели), майонеза, половин супена лъжичка оцет, сол, 100 г картофи, 100 г лук, лимон и 7 г масло.

Техника на приготвяне.
Езикът без ядките се измива няколко пъти.Попарва се в кипяща вода,за да му се обели ципата (кожата).
След това се вари във вода заедно с морковите,керевиза,дафиновия лист,черния пипер и солта.Като уври,се поднася студен,гарниран със майонеза и паста,която се приготвя по следния начин:
Мозъкът,след като е стоял 1-2 часа в студена вода,се очиства от ципите.Ври 10-15 минути във вода с морков,керевиз,сол и оцет,след което се оставя да изстине във водата.
Прекарва се през месомелачка.Към мозъчното пюре се прибавят разбито масло,счуканите рибки и маслини,облени и изчистени от кокичките.
Опитва се на сол.Получената паста се разстила върху нарязания на тънки филийки език.Гарнира се с варени картофи,сотирани в масло и отгоре поръсени с нарязан на дребно магданоз,и с цели глави лук,варен в няколко води със сол и сотиран в масло,украсен с лимони на резени и клонки от магданоз.
Зелен боб с шунка

Продукти за една порция:
100 г боб (консерва), 100 г шунка (без сланина), 1 яйце, 7 г галета, 20 г олио, лимон, сол, горчица.

Техника на приготвяне.
Яйцата се варят твърдо.Режат се на две дължини.Жълтъците се стриват и се съединяват с част от олиото.Подправя се със сол и горчица.
С тази смес се пълнят белтъците,увиват се в парчета шунка,намазана с горчица.Така подредените фунийки се мушват в купчинка от зелен фасул,подправен с олио,сол,лимонов сок и запържената галета.
Пълнени домати

Продукти за една порция:
2 червени здрави домата, 10 г лук, 15 г сьомга, 20 г шунка, 10 г аншоа, 10 г черен хайвер, магданоз, 2 яйца, 15 г масло, сол, оцет, олио, зелена къдрава салата, майонеза, 25 г олио, горчица, сол и оцет.

Техника на приготвяне.
Издълбаните домати се пълнят със майонеза,с дребно нарязана шунка,с нарязана аншоа,черен хайвер и сьомга.Подправя се с лук и поръсва с дребно скълцан магданоз.
Напълнените домати се нареждат върху канапе от дребно нарязана салата,подправена с олио и оцет.Всеки домат отгоре се покрива с яйца на очи.
Шунка с пастет от риба

Продукти за една порция:
1 яйце, 50 г риба, 30 г олио, 100 г шунка, лимон, магданоз, домати, сол, червен пипер,

Техника на приготвяне.
Сврена или печена,рибата се счуква в гаванка.Отделно се разбъркват яйцата и към тях малко по малко се сипва от олиото.
След това се съединяват с рибата и се разбива със сол,черен пипер и лимон.Пастетът се слага в парчета шунка,която се навива във вид на фуния.
Гарнира се наоколо с кръгове червени домати и с магданоз.
Яйца,залети със майонеза и шунка

Продукти за една порция:
1 яйце, 50 г майонеза, 30 г шунка, магданоз, сол.

Техника на приготвяне.
Измитите яйца се варят във вода само четири минути.Белят се във вода.Ако това се прави във въздуха,белтъкът се разкъсва и жълтъкът изтича.
Яйцата се поднасят залети с разредена майонеза и подправени с повече горчица.В майонезата се разбърква дребно нарязана и без тлъстина шунка.
Отгоре се поръсва дребно нарязан магданоз.
Яйца с гъби

Продукти за една порция:
1 яйце, 100 г пресни гъби, 30 г майонеза, маслини, кисели краставички, черен пипер, магданоз, масло, сол.

Техника на приготвяне.
Яйцата се варят твърди.Режат се на две по дължина.Жълтъците се разтриват със сварените и нарязани на дребно гъби.
Поръсват се със сол и черен пипер.С тази смес се пълнят белтъците и се заливат с леко разредена майонеза.Отгоре на всяко яйце се гарнира с малки рози от разбито масло,клонки магданоз и кисели краставички.
Украсяват се с маслини.Яйцата се поднасят в обща чиния или всяко яйце поотделно.Може да се сервират върху листа от къдрава салата,предварително добре измити и поръсени със сол,олио и оцет.
Яйца с маслини

Продукти за една порция:
1 яйце, 10 г маслини, 20 г масло, магданоз, 100 г картофи, сол, олио и оцет.

Техника на приготвяне.
Обелените картофи се варят и се режат на тънки люспи.Подправят се със сол,олио и оцет.Нареждат се във вид на торта.
Украсяват се с ладийки от твърдо сварени яйца,които са напълнени с пастет,приготвен от сварените и стрити жълтъци,разбити с масло и смесени със счуканите обелени маслини.
Ръбовете на ладийките (сварените яйца са рязнати на дължина наполовина) се мажат с яйце и се лепят с дребно нарязан магданоз.
Палачинки с месо

Продукти за една порция:
2 яйца, половин лъжица брашно, 80 г прясно мляко, щипка сол, масло, 100 г агнешко или телешко месо, 1 глава лук,20 г масло, черен пипер, сол, магданоз.

Техника на приготвяне.
Дребно нарязаният лук се пържи.Прибавя се предварително свареното и накълцано на дребни парченца месо.
Като се позапържи,се поръсва със сол,черен пипер и магданоз.Напълнените с тази смес палачинки (вж. Палачинки със зеленчуци) се поднсят като предястие,а може и с месен или птичи бульон.
Палачинки със зеленчуци

Продукти за една порция:
1 яйце, половин лъжица брашно, 80 г прясно мляко, сол, масло.
Продукти за плънката:
половин глава лук,половин средно голям морков, зелен боб, грах,черен пипер, сос бешамел - приготвен от 7 г брашно, 7 г масло, 100 г прясно масло, 100 г прясно мляко, сол.

Техника на приготвяне.
Разбъркват се целите яйца,слага се пресятото брашно.Към получената гладка каша се сипва млякото.Поръсва се със сол.
От добре разбърканата смес в тиган с гореща мазнина се пържат палачинките и още топли се пълнят със следната плънка:
Нарязаният на дребно лук се пържи с масло до златисто.Към него се прибавят морковът,нарязаният сварен зелен фасул и уврелият грах.
Поръсва се със сол и черен пипер.Когато плънката се задуши,разбърква се със сос бешамел.Напълнената палачинка се свива на руло и се поднася.

Тук-там отгоре може да се залее с рядък сос бешамел и морковена мазнина (получена от настъргани,изпържени и после прецедени моркови).
Суфле от гъби (друг вид)

Продукти за една порция:
150 г пресни гъби, 15 г масло, 15 г кашкавал, 10 г брашно, 1 яйце, 100 г прясно мляко, сол, черен пипер или индийско орехче.

Техника на приготвяне.
Почистените и измите гъби се задушават.Една част се прекарва през месомелчка.Прави се сос бешамел,слагат се пасираните задушени гъби.
Прибавят се настърган кашкавал,жълтък,сол,черен пипер или настърганото индийско орехче.Тази смес се съединява с разбитите на "сняг" белтъци.
Получената пухкава смес се пече на фурна в намазана с мазнина тава.Поднася се топло.

По същия начин могат да се приготвят всички видове суфлета - от спанак,от грах,от шунка и др.
Суфле от гъби

Продукти за една порция:
100 г пресни гъби, 1 яйце, 15 г масло, 50 г прясно мляко, 1 кифла (неозахарена), 20 г лук, сол, 7 г галета, черен пипер, магданоз, 7 г брашно, 30 г сметана.

Техника на приготвяне.
Нарязаният на дребно лук (колкото оризено зърно) се задушава в маслото,от което се оставя малко за мазане на формата.
Прибавят се част от нарязаните на дребно гъби,които предварително са варени в малко вода до полуомекване.Слага се накиснатата в млякото и изстинала кифла.
Ръсят се сол и черен пипер,прибавят се ситно нарязаният магданоз,жълтъците един по един и белтъците на "сняг".
Като се изглади сместа,сипва се в намазана с масло и поръсена с галета форма.Вари се ма фурна във водна баня около 60-80 минути.Поднасят се със сол,приготвен по следния начин:
запържва се брашното в 10 г масло.Прибавя се останалата част от сварените,задушени и нарязани на дребно гъби.
Като се позадушат още малко,слага се сметаната.Запръжката се разрежда с бульона,в който са се варили гъбите.
Кипва само веднъж и се опитва на сол.По желание този сос може да се подкисели с лимон.
Суфле от тиквички

Продукти за една порция:
150 г тиквички, 15 г прясно масло, 7 г галета, 30 прясно мляко, 30 г сух кашкавал, черен пипер, магданоз, 1 яйце, сол.

Техника на приготвяне.
Остърганите и измити тиквички се нарязват на едри парчета и се варят в малко вода,почти на пара.Сварени,тиквичките се смачкват и се задушават в маслото.
Слагат се част от настъргания кашкавал,жълтъците,галетата,горещото мляко,солта,черният пипер,магданозът и белтъците на пяна.
Получената смес се пече в съд,намазан с масло и поръсен с галета.Отгоре се ръси останалият кашкавал.
Опечено,суфлето се поднася топло.
Суфле от картофи

Продукти за една порция:
150 г картофи, 50 г прясно мляко, 30 г кашкавал, 1 яйце, сол, 15 г масло, ситен черен пипер, магданоз.

Техника на приготвяне.
Обелените картофи се варят на пара.Прекарват се през преса.Прибавят се млякото,един по един жълтъците и настърганият кашкавал,от който малко се оставя за отгоре,белтъците на "сняг",солта,черният пипер, и нарязаният на ситно магданоз.
Сместа се изсипва в намазан с масло огнеупорен съд,поръсва се с остналия кашкавал и се пече на фурна.Суфлето се поднася веднага след опичането му.

сряда, 12 януари 2011 г.

Суфлета

Суфле от спанак

Продукти за една порция:
1 яйце, 1/2 лъжица брашно, 100 г спанак, 80 г прясно мляко, щипка сол, 50 г шунка, кашкавал.

Техника на приготвяне.
Яйцата се разбъркват,слага се брашното и малко от млякото и се бърка.Прибавя се остналото мляко.
От полученото се пържат палачинки (в тиган,намазан с масло,се изсипва малко от сместа,като се опържи от едната страна,обръща се от другата).
Нареждат се шест палачинки една върху друга,като между тях се слага пюре спанак,смесено с дребно нарязана шунка и настърган кашкавал.
Отгоре суфлето се залива с останалата палачинкова смес.Поръсва се с масло и настърган кашкавал.Пече се на фурна.Поднася се топло.

вторник, 11 януари 2011 г.

Пудинги

Пудинг от месо и ориз

Продукти за една порция:
35 г ориз, 65 г телешки или говеждо месо без кости, 20 г краве масло, 1 яйце, 200 г вода, 1 г сол.

Техника на приготвяне.
Почистеният и измит ориз се вари във вода до омекване на зърната.Отделно телешкото или говеждото месо се почиства от ципи и сухожилия,нарязва се на парчета,слага се в хладка вода и се вари.
Сварено месото се прекарва месомелачка.Соли се.Към получената маса (кайма) се прибавя обивареният ориз и се бърка.
След това се прибавят половината масло,жълтъкът и разбитият на пяна белтък.Във форма,намазана с масло,се разстила добре разбърканата пудингова смес,след което се пече на фурна.
Пудинг от извара s ориз

Продукти за една порция:
30 г ориз, 100 г извара, 1 яйце, 15 г краве масло, 7 г сол, галета.

Техника на приготвяне.
Оризът се вари във вода при отношение 1:3.Към студения ориз се прибавят смачканата извара,жълтъкът,солта и малко масло.
Белтъкът,разбит на "сняг",се съединява със сместа.Полученото се пече във форма,намазана с масло и поръсена с галета.
Пече се на фурна,докато се зачерви.
Пудинг от извара

Продукти за една порция:
200 г извара, 20 г грис, 50 г прясно мляко, 10 г краве масло, 1 яйце.

Техника на приготвяне.
Грисът се почиства от примеси и се пуска в кипящо мляко,към което предварително е сложена 30 г вода.
При това количество течност грисът увира напълно.Грисът се сваля от огъня и докато изстине,се бърка постоянно,за да не хване кора,която прави пудинга негладък.
В позастиналия грис се прибавя пасирана през космено сито извара.Киселата или солената извара се ралива с прясно мляко,поумесва се с ръка и се изстисква през марля.
Млякото извлича от изварата киселинността и солта,след което изварата става много приятна на вкус и свежа.
Грешка е,ако залятата извара се прекарва през цедка,тъй като половината от нея ще изтече.
По същия начин се премахва лошата миризма на изварата.Прибавената към гриса извара се разбърква много добре.
Към получената смес се слагат половината масло и жълтъкът.Отделно се разбива белтъкът на пяна,след което чрез леко бъркане се съединява горната смес.
Не бива да се бърка със силен замах,защото въздухът,погълнат от белтъка,ще излезе и пудихгът не ще стане пухкав,а ще се втечни.
Равномерно разбърканата смес се изсипва във форма,намазана с масло.Отгоре върху пудинга се намазва останалото масло.
Пече се на фурна или във водна баня.Поднася се сладък.

За да не се зачерви пудингът или да не се получи коричка,формата се покрива с капак.За целта има специални форми с капак.
Пудингът може да се изработи и със захар (20 г на порция)
Пудинг от зеленчуци

Продукти за една порция:
70 г прясно зеле, 100 г зелен грах, 60 г чушки, 20 г моркови, 25 г керевиз (целина), 50 г спанак, 3 г магданоз, 20 г краве масло, 20 г сухар, 2 г сол, 10 г кашкавал, 50 г прясно мляко.

Техника на приготвяне.
Почистените зеленчуци се нарязват и след се задушават в 15 г краве масло,като в съда се слагат последнователно в зависимост от твърдостта им,за да омекнат всички равномерно.
След задушаването им зеленчуците се ръсят със стрит сухар,за да се попие влагата им,след което се прибавят жълтъкът и разбитият на пяна белтък.
Тази смес се разбърква леко,посолява се и се разстила във форма,намазана с масло.Отгоре пудингът се ръси с настърган кашкавал.Пече се във фурна.Поднася се топъл.

Важно:За изглаждането на пудинга зеленчукът се разбърква добре с прясно мляко,след което се слагат жълтъците и добре разбитите белтъци.
Пудинг с картофи

Продукти за една порция:
150 г картофи, 20 г масло, 1 яйце, 40 г кисело мляко, сол, 50 г шунка.

Техника на приготвяне.
Картофите се варят във вода със сол.Прекарват се през преса.Към тях се прибавят разбитото на пяна масло,киселото мляко и жълтъците.
След това се съединяват с разбитите на пяна белтъци като се бърка леко.Половината от сместа се сипва в намазан с масло огнеупорен съд.
Разстила се отгоре нарязаната на дребно шунка,а върху нея се изсипва останалата част от пудинга.Пече се на фурна.
Поднася се топъл.

Ако суровият пудинг се поръси отгоре с кашкавал и след това се пече,става много вкусен.
Пудинг от спанак

Продукти за една порция:
100 г спанак, една филия бял хляб, 150 г прясно мляко, 20 г масло, 1 яйце, магданоз, 7 г брашно, черен пипер, сос бешамел, 1 глава лук.

Техника на приготвяне.
Хлябът се накисва в млякото.Спанакът,почистен и измит,се нарязва на дребно.Запържва се нарязаният на дребно лук и се прибавя спанакът.
Като се позадуши,се прибавя и хлябът.Получената смес се разбърква няколко пъти и се маха от огъня.Слагат се жълтъците един до един.Като се погълнат,се прибавят внимателно и разбитите на "сняг" белтъци.
Поръсват се със сол и черен пипер.Сместа се излива във форма,намазана с масло и поръсена с брашно.Пече се във водна баня около един час със захлупен капак.
Опечен,пудингът се маха от формата и още топъл се поднася със сос бешамел.

Освен със сос бешамел този пудинг може да се поднесе със задушени агнешки или пилешки дреболии или със сварен мозък,попарен с галета и масло.

Топли предястия

Яйца на очи

Продукти за една порция:
3 яйца, 15 г масло, сол, черен пипер.

Техника на приготвяне.
Яйцата се пържат в тиган,без да се разбъркват.За тази цел има специални тигани с легла за всяко яйце поотделно.
Работи се на силен огън.Поръсват се със сол и черен пипер.
Пържени домати с яйца

Продукти за една порция:
150 г домати, 15 г масло, 2 яйца, сол, щипка захар.

Техника на приготвяне.
Доматите се нарязват на дребно и се пътжат в масло.Прибавят се яйцата и се бърка.Поръсват се със сол и щипка захар.
Поднасят се така или поръсени с нарязан на ситно магданоз.
Яйца по панагюрски

Продукти за една порция:
2 яйца, 15 г масло, 100 г кисело мляко, сол, оцет, черен пипер.

Техника на приготвяне.
Яйцата се счупват в кипяща вода,в която е сложено сол и половин лъжица оцет.Когато жълтъкът се обвие в белтъка и побелее,яйцата се вадят с решетъчна лъжица и се поднасят върху разбито кисело мляко.
Яйцата и млякото се заливат с масло и черен пипер.

Същото ястие може да се поднесе не с кисело мляко,а със затоплено стрито сирене.
Бъркани яйца със сирене

Продукти за една порция:
2 яйца, 60 г сирене, 15 г масло, сол, черен пипер.

Техника на приготвяне.
Към бърканите яйца се прибавя стрито сирене и получената смес се пържи в съд с горещо масло.Преди да се свали от огъня,може да се прибави черен пипер.

При посоляването трябва да се има предвид сиренето.
Бъркани яйца

Продукти за една порция:
3 яйца, 15 г масло, сол.

Техника на приготвяне.
Яйцата се разбъркват,слага им се сол и се изсупват в тиган с много нагорещено масло.Бъркат се,докато се изпържат.
Поднасят се в момента на приготвянето им.

За да бъдат вкусни,огънят трябва да бъде много силен.
Яйца със зеленчуци

Продукти за една порция:
1 яйце, 100 г моркови, 50 г картофи, магданоз, 20 г масло, 30 г сос холандез, захар, сол.

Техника на приготвяне.
Яйцата се измиват с хладка вода и се варят 7-8 минути.Още топли,се пускат в студена вода,за да се обелят по-лесно.
Обелени и нарязани се поднасят върху канапе от моркви,сварени във вода с щипка захар,сол и прясно мляко.Канапето се поръсва с малко ситно нарязан магданоз.
От двете страни над яйцата се нареждат купчинки моркови.Яйцата се заливат със сос холандес.До морковите се нареждат сварените картофи,залети с масло и поръсени с магданоз.
Яйца по португалски

Продукти за една порция:
1 яйце, 1 филийка бял хляб, 1/4 лъжица оцет, сол, 1 лъжичка доматени пюре, захар, масло за пържене, черен пипер.

Техника на приготвяне.
Яйцата се счупват във вряща вода,в която е сипано сол и оцет.Варят се 2-3 минути.Като побелеят,изваждат се с решетъчна лъжица.
Хлябът се панира в яйце и се пържи в масло.Всяко яйце,поръсено с черен пипер,се слага върху топлия хляб и се залива с доматен сос.
Яйца на очи върху лук

Продукти за една порция:
2 яйца, 100 г лук, 20 г масло, сол, 7 г галета, черен пипер, червен пипер.

Техника на приготвяне.
Лукът,нарязан на дълго и тънко,се пържи.Поръсва се с галетата.Като се задуши,слага се червеният пипер.
Разбърква се няколко пъти и се залаива с хладка вода,колкото да се покрие лукът.Посолява се и се пече на фурна,след което отгоре се счупват яйцата.
Като се запече с яйцата,всяко яйце се поръсва с черен пипер.

Същото ястие може да се приготви с пресен зелен лук.
Миш-Маш

Продукти за една порция:
2 яйца, 20 г масло, 60 г зелени чушки, 60 г червени домати, 20 г лук, сол.

Техника на приготвяне.
Нарязаният лук се пържи.Прибавят се отделно нарязаните домати и печените обелени и нарязани чушки.Посоляват се.
Като се поизпържи сместа,се прибавят разбърканите яйца.Продължителността на пърженето зависи от вкуса на консуматора.Поднася се топъл.
Омлет с бира (2ри вид)

Продукти за една порция:
3 яйца, 15 г масло, 1 лъжица бира, 30 г сирене, един черен домат, една лъжица брашно, 50 г прясно мляко, сол.

Техника на приготвяне.
Към разбърканите яйца с щипка сол се слага бирата,изсипват се в тиган с много горещо масло.Още недопържени се сипва стритото сирене.
Отделно се затопля с част от маслото,брашното и с млякото се приготвя бяла каша (сос бешамел),като се прибавя и изстисканият домат.
Опитва се на сол.С този сос се залива почти изпърженият омлет и за момент само отгоре се запича на фурмната.Поднася се топъл.
Омлет с бира (1ви вид)

Продукти за една порция:
3 яйца, 20 г масло, 1 лъжица бира, сол.

Техника на приготвяне.
Разделят се жълтъците от белтъците.Жълтъците се бият с малко сол,а белтъците се разбиват на пяна.Съединяват се лекичко.
Прибавя се бирата и се пържат в горещо масло.Поднася се веднага.
Омлет с кашкавал,извара или сирене

Продукти за една порция:
2 яйца, 50 г сирене(кашкавал или извара), 15 г масло, сол.

Техника на приготвяне.
Яйцата се разбъркват,прибавя се настърганият кашкавал или натрошеното сирене или извара.Сместа се изсипва в тиган с много горещо масло.
Пържи се само от едната страна.Поднася се в момента на приготвянето.
Омлет по селски

Продукти за една порция:
2 яйца, 120 г лук, 15 г масло, 6 г галета, сол.

Техника на приготвяне.
лукът се нарязва на дълго и тънко и се задушава.Прибавя се галетата и като стане златиста,се посолява.
Яйцата се разбъркват,ръсят се със сол и се пържат в много гореща мазнина.Плънката се слага в средата на омлета и се сгъва на две.
Омлет с мозък

Продукти за една порция:
2 яйца, 120 г телешки мозък, парче морков, парче керевиз (целина), дафинов лист, черен пипер, оцет, сол, 15 г масло.

Техника на приготвяне.
Мозъкът се държи в студена вода.Обелен се вари в бульон - така наречен на кулинарен език „курт бульон", в който се варят морковът,керевизът,дафиновият лист,черният пипер,оцетът и солта.
Мозъкът се вари само 10-15 минути.Оставя се да изстине в бульона.Изцежда се,нарязва се на малки парчета и се сотира (леко запържва) с масло и се използва като плънка за приготвената омлетова палачинка.
Омлет с гъби

Продукти за една порция:
2 яйца, 15 г масло, 150 г пресни гъби, сол.

Техника на приготвяне.
Прегледаните,измити и задушени гъби се посоляват.От разбърканите яйца и част от солта на силен огън се прави омлетова палачинка,която се пържи само от едната страна,като отстрани палачинката се повдига,за да позасъхне.
В средата се слага готовата плънка.Омлетът се сгъва на две.
Омлет с моркови

Продукти за една порция:
2 яйца, 15 г масло, 150 г моркови.
Техника на приготвяне.
Почистените,измити и сварени моркови в малко вода с щипка захар,сол и масло се режат на салтикони (дребни кубчета).
Към разбърканите яйца се слагат морковите.Поднася се сгънат на две.
Омлет с магданоз

Продукти за една порция:
2 яйца, 1 китка магданоз, 15 г масло, сол.

Техника на приготвяне.
Към разбърканите яйца се прибавя и нарязан на дребно магданоз.Ръси се със сол.В тиган с много гореща мазнина се изсипва сместа, която се пържи само от едната страна.
Поднася се веднага,след като се приготви.Желателно е чинията,в която ще се поднесе омлетът,да бъде добре затоплена.Така омлетът не спада и има хубав вид.
Омлет натюр

Продукти за една порция:
2 яйца, 15 г масло, сол.

Техника на приготвяне.
Яйцата се разбъркват,слага се солта и се сипват в тиган с много нагорещена мазнина.Получената яйчева палачинка не се обръща,а се вдига от страни, за да може суровата течност да мине под изпържените вече яйца.
Омлетът се пържи само от едната страна.По такъв начин той става много сочен.Преди да се поднесе,се сгъва на две.
Пастет от риба

Продукти за една порция:
200 г риба, 30 г краве масло, 2 г сол, 7 г магданоз, 10 г моркови, 10 г керевиз (целина), дафинов лист, лимонова киселина.

Техника на приготвяне.
Почистената риба се вари с морков,керевиз,дафинов лист и лимонова киселина.Сварена и още топла се прекарва през машинка за мелене на месо,като се използва гъста решетка.
Ако полученият фарш не е гладка маса,се прекарва втори път.Отделно маслото се разбива на пяна,като след това се съединява със смляната риба,соли се и се разбърква много добре.При поднасяне се ръси със ситно нарязан магданоз.
Пастет от маслини

Продукти за една порция:
150 г маслини, 30 г краве масло.

Техника на приготвяне.
Маслото се разбива на пяна.Маслините се очистват от костилките и люспите и в гаванка се смачкват на пюре.
Към разбитото масло се прибавят маслините и всичко се разбърква много добре.Не се соли,защото маслините са солени.
Пастет от черен дроб

Продукти за една порция:
80 г черен дроб, 20 г краве масло, 1 г сол, 1 г черен пипер или чубрица.

Техника на приготвяне.
Измитият дроб се вари в малко вода,която трябва да се "погълне" от дроба,докато уври.Поръсва се със сол.
Свареният дроб се прекарва два пъти през машинка за мелене на месо с дребна решетка.Отделно се разбива на пяна маслото,което се съединява постепенно със смления дроб.
Към пастета се прибавя черен пипер или много на дребно счукана чубрица.За да се подсили още повече пастетът,прибавя се и около 30 г настърган суров черен дроб.
Дробът се разбъpква много добре с пастета,за да се разнесе навсякъде,като по тази начин ще се изгуби специфичната миризма на суров дроб.
Пастет от мая с масло

Продукти за една порция:
50 г мая за хляб, 20 г краве масло, 10 г прясно мляко, 5 г лук.

Техника на приготвяне.
Маслото се слага в тиган,след като се постопи,се птибавя маята.Бърка се,докато сместа стане гладка и пухкава.
Сипват се капките лук.Бъркането продължава; прибавя се и млякото.
Полученият пастет се поднася намазан върху хляб.

Студени закуски (Ордьоври)

Пастет от сирене

Продукти за една порция:
40 г сирене, 1 яйце, 20 г олио, горчица и сок от лимони.

Техника на приготвяне.
Жълтъкът се бърка,налива се малко от олиото,прибавят се лимоновият сок и горчицата - получава се майонеза.
Сиренето се обезсолява и се смачква много добре с дървена лъжица.Смачканото сирене се прибавя към майонезата и пак се бърка до получаване на еднородна смес.

В някои случаи сиренето може да бъде на дребни бучки.
Ордьовър от птиче месо

Продукти за една порция:
100 г пиле, 50 г картофи, 50 г кисели краставички или 25 г пресни краставички, 25 г зелена салата, 1 яйце, 10 г червени домати, 10 г маслини, 5 г майонеза, горчица, сол, черен пипер, лимон.

Техника на приготвяне.
Свареното пиле се обезкостява.Реже се на тънки парченца,сварените картофи,краставичките,червените домати и маслините също се нарязват.
Всичко се размесва с майонезата и се подправя с черен пипер,сол и лимонена киселина.
Поднася се гарнирано със зелена салата.
Език със зеленчуци

Продукти за една порция:
100 г език, 40 г картофи, 10 г моркови, 1 яйце, 15 г аншоа, 1 г сол, 10 г олио, 3 г оцет, 5 г магданоз, черен пипер на вкус.

Техника на приготвяне.
Измитият език се вари във вода със сол.Още топъл се бели.Нарязан на малки парчета,се смесва със сварените и нарязани моркови и картофи.
Поднася се на купчинка,гарнирана с аншоа и яйце.Поръсва се с дребно нарязан магданоз и черен пипер.
Ордьовър от раци

Продукти за една порция:
2 броя раци, 1 яйце, 20 г картофи, 10 г керевиз (целина), 10 г моркови, 20 г цветно зеле, 20 г зелен фасул, 15 г зелена салата, 20 г домати, 10 г маслини, 10 г олио, 45 г майонеза,4 г сол, 4 г оцет, 10 г бира.

Техника на приготвяне.
Измитите раци се варят във вода с морков,целина,сол,оцет,бира.Сварени,раците се оставят да изстинат в течността -
така те стават червени.Уврелите раци се почистват от роговиците на опашката и щипците.Поднася се раковата опашка,гарнирана с всички останали продукти,а майонезата се сервира отделно в сосиера (специален съд за сос).
Раците могат да бъдат поднесени само със салата и сос майонеза.
Раци с бира

Продукти за една порция:
3 рака, 50 г чушки, бира, сол, лимон, горчица, масло.

Техника на приготвяне.
Измитите и почистени раци се варят в съд с бира и вода,сол и нарязаните чушки (бирата се слага предварително в тенджерата, за да се изгуби пяната).
Раците се оставят да врат.Изцеждат се и се сервират топли.

По желание на комсуматора може да се поднесе горчица.Предпочитат се речните или езерните раци.Морските раци се употребяват по-рярко,
тъй като месото им е малко и трудно се отделя от черупката.
Чирози

Продукти за една порция:
160 г чирози, 10 г олио, 3 г оцет, 5 г копър.

Техника на приготвяне.
Изпечените чирози се удрят през гръбнака.Получените филета се държат в оцет и вода един-два часа.
Изцеждат се и се поднасят залети с олио и поръсени с копър.
Хамсии

Продукти за една порция:
120 г хамсии, 20 г червен лук, 10 г олио, 3 г оцет.

Техника на приготвяне.
Почистените хамсии се държат няколко часа в оцет,след което се изцеждат,нареждат се в чиния и се заливат с олио.Поднасят се с лук.
Солен паламуд

Продукти за една порция:
1 паламуд, 1 червен лук, олио, оцет или лимонена киселина.

Техника на приготвяне.
Паламудът се реже на правилни кръгчета.Нарежда се на ред червен лук,нарязан на кръгове,върху него риба,отгоре пак лук и върху него пак риба.
Залива се с олио и лимонов сок или оцет.

Може да се поднесе с маслини и твърдо сварени яйца,нарязани на различни формички.
Трама хайвер

Продукти за една порция:
12 г хайвер, 100 г олио, 4 г лук, лимонена киселина на вкус, сифон или вода.

Техника на приготвяне.
Почиства се хайверът от ципата.В дървена гаванка се разбиват зърната.Сипва се малко по малко от олиото.Като се образуват парчета от хайвера,ръси се сифон
или капки вода, с която се изглажда.Разбиването продължава до изчерпване на олиото.Опитва се на сол.Подкиселява се.
Поднася се с маслини,кисели краставички,лимон и др.

По желание към разбития хайвер може да се прибавят няколко капки сок от изстискан лук,обаче този хайвер трябва да се консумира веднага.
Мариновани миди

Продукти за една порция:
350 г миди, 20 г моркови, 20 г керевиз, 3 г оцет, 2 г сол, 3-4 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 10 г олио, 5 г чесън, копър, лимонов сок.

Техника на приготвяне.
Мидите се мият с четка.Варят се във вода с моркови,керевиз,оцет,сол,черен пипер и дафинов лист.
Като се поотворят,се махат от огъня.Студени се почистват и се приготвят както маринованите гъби.
Мариновани гъби

Продукти за една порция:
200 г гъби, 20 г оцет, 20 г бяло вино, 5 г чесън, 10 г олио, 5-6 зърна черен пипер, 3 г сол, малко дафинов лист, копър, магданоз.

Техника на приготвяне.
Еднакво подбраните по големина гъби се преглеждат и измиват.Варят се 15 минути в мариновката,която е съставка от всички останали продукти.
Оставят се да изстинат в течността.Студени се съхраняват в буркан и се държат на хладно (в хладилник).

Маринованите гъби се поднасят с отделно сервирани най-различни салати,пресни или тутшии.Може да се поднесат със салата от сварени картофи,подправени със сол,оцет,олио и лук,нарязан на кръгове.
Ордьовър с бира

Продукти за една порция:
1 чаша с бира, 200 г сирене, 200 г масло, една чаена лъжичка горчица, хляб.

Техника на приготвяне.
Бирата се слага на огьня да кипне.Маха се от огъня и се прибавят стритото сирене и част от маслото.
Като се бърка с дървена лъжица,прибавя се горчицата.Разбърква се,докато изстине.
Полученият пастет се маже върху печени хапки хляб,които са намазани с масло.
Така подредените хапки се слагат във фурната,колкото да се затоплят.Поднасят се след супата или ордьовър.

Салати

Ягодова салата

Продукти за една порция:
60 г ягоди, 50 г маслини, 30 кайсии, 30 г череши, 30 г круши, 30 г пудра захар, 10 г ром, 10 г лимонов сок.

Техника на приготвяне.
Почистените плодове се поръсват с пудра захар и се поднасят цели или нарязани на парчета и залети с ром и лимонов сок.
Салата от плодове

Продукти за една порция:
50 г възкисели ябълки, 40 г круши, 30 г кайсии, 40 г сливи, 30 г праскови, 50 г бяло вино, лимонов сок, 20 г пудра захар, 40 майонеза.

Техника на приготвяне.
Нарязаните плодове на продълговати парчета се разместав с майонзата.Ръси се с пудра захар.Поднася се салатата,след като предстои 2-3 часа на студено,залята с вино и лимонов сок.

Вместо с вино плодовите салати могат да бъдат залети с ром или коняк.

Салати

Салата от мозък

Продукти за една порция:
120 г мозък, 20 г морков, 20 г керевиз, 1 дафинов лист, 3-4 зърна черен пипер, 2 г сол, 1 чаена лъжица оцет, 50 г сос винегрет.

Техника на приготвяне.
Мозъкът,след като се държи в студена вода околко 1 час,се бели.Обелен,се вари 10-15 минути във вода, с морков,керевиз,оцет,сол,дафинов лист и черен пипер.Студен,нарязан на парчета,се поднася със сос винегрет.
Салата със сметанов сос

Продукти за една порция:
1 яйце, 50 г червени домати, 100 г къдрава салата, 50 г пъпеш, 50 г прясно зеле, сол, лимонов сок, пудра захар, 50 г сметана.

Техника на приготвяне.
Доматите се измиват и нарязват във форма по желание,пъпешът се обелва и се нарязва на резени,сварените яйца се нарязват на кръгове,зелето и салатата се накъсват на цели листа.Така приготвените продутки се подреждат в съда,който
отгоре се залива със сок от лимон,в който са сложени пудра захар и сол на вкус.
Сервира се със сметана,която се поднся отделно в сосиера.Отделно по желание се предлагат и черен пипер и сол.
Руска салата

Продукти за една порция:
1 яйце, 30 г олио, 60 г картофи, 20 г моркови, 20 г шунка, 10 г грах, 10 г гъби, 10 г език, 10 г кисели краставички,
10 г маслини, 10 г ябълки, 1 сварени яйце, 4 г горчица, 4 г магданоз, 3 г сол, 1 г захар.

Техника на приготвяне.
Картофите се нарязват на малки кубчета.Колкото кубчетата са по дребни,толкова салататае по-красива.Варят се във вода съц сол.След като се сварят,те се измиват със студена вода и се изцеждат.Морковите се сваряват цели,като във водата се слагат парче масло,сол и щипка захар.След като се сварят,нарязват се на кубчета като картофите.Ако грахът е консерва,не се вари,а само се измива и прецежда.Киселите краставички сенарязват на дребно и се изтискват.Ябълките,които за предпочитане е да са кисели,се нарязват на дребно.
На дребно се нарязват и шунката,езикът и свареното яйце.Така приготвени,всичките продукти се разбъркват в майонеза.
Поправя се със сол,киселина(лимон) и горчица.
Поднася се най-различно гарнирана с яйца,краставички,маслини и др.
Пикахтна салата

Продукти за една порция:
една глава чесън, 1 морков, парче червено зеле, 50 г червено цвекло, магданоз, 10 г олио.

Техника на приготвяне.
Чесънът,морковът и червеното зеле от туршия се нарязват на дребно.Гарнират се с червено цвекло и се подправят с
олио и магданоз.

Тази приготвена пикантна салата се сервира със свинки тлъсти печени меса,със задушени птици и др.
Салата от гъби

Продукти за една порция:
200 г гъби, 3 г магданоз, 1 г сол, 10 г олио, 3 г оцет, черен пипер.

Техника на приготвяне.
Гъбите се изпичат или сваряват в малко вода със сол.Преди да се поднесат,се поръсват със сол,черен пиепер,дребно нарязан магданоз и се заливат с олио и оцет.

За салатата може да се употреби гъбата Маматарка,която се вари малко повече от дръгите гъби.
Салата от варени яйца

Продукти за една порция:
две яйца, 2 г сол, 10 г олио, 3 г оцет, черен пипер, магданоз.

Техника на приготвяне.
Твърдо сварените яйца се режат на кръгове с машинка.Поръсват се със сол,черен пипер и дребно нарязан магданоз.
Залива се с олио и оцет.

Тази салата се сервира през април и май.
Вингерет от зеленчуци

Продукти за една порция:
100 г картофи, 50 г кисели ябълки, 25 г краставички, 50 г моркови, 50 г кисело зеле и горчица.

Техника на приготвяне.
Сваряват се картофите,ябълки и моркови.Нарязват се на парчета, кубчета или на слама.Слагат се в съд и към
тях се прибавят горчица и нарязано кисело зеле.
Салата от маслини

Продукти за една порция:
50 г маслини, 100 г червен лук или праз, 5 олио, оцет.

Техника на приготвяне.
Маслините се гарнират с нарязан на дълго лук или праз.Поднасят се залети с оцет.
Ако маслините не са достатъчно солени,поръсете ги със сол.
Салата от леща

Продукти за една порция:
60 г леща, 6-7 скилидки чесън, 10 г олио, 2 г сол, 3 г оцет, суха чубрица, черен пипер.

Техника на приготвяне.

Сварената леща се прецежда.Лещените зърна се поднасят, подправени със сол,черен пипер,олио,оцет,суха чъбрица и скълцан чесън.
Салата от зрял фасул

Продукти за една порция:
60 г фасул, 20 г лук, 3 г магданоз, 2 г сол, 10 г олио, 3 г оцет.

Техника на приготвяне.

Сварените здрави фасулени зърна се поднасят с лук, нарязан на кръгове.Салатата се поръсва с дребно нарязан магданоз, сол, оцет и олио.
Същата салата може да се поднесе гарнирана с маслини и моркови.
Салата от зелен фасул (друг вид)

Продукти за една порция:
200 г фасул, 10 г олио, 2 г сол, оцет, копър и 5-6 скилидки чесън.

Техника на приготвяне.
Зеленият фасул се вари, след което се нарежда добре и се подправя със сол,олио,оцет, копър и по желание с чесън.
Салата от зелен фасул

Продукти за една порция:
200 г фасул, 10 г олио, 2 г оцет или лимонов сок, копър, сол.

Техника на приготвяне.
Почистеният зелен фасул се разцепва на две по дължината му.Вари се по-продължително с малко вода почти на пара.
Поднася се студен, подпаравен със сол, олио и оцет или сок от лимон. Гарнира се с пресен копър.Към същата сала може
да се поднесат домати, нарязани на кръгове, или сварено червено цвекло.

понеделник, 10 януари 2011 г.

Зелен хайвер (кьопоолу)

Продукти за една порция:
140 г патладжани, 30 г чушки, 10 г лук, 20 г домати, 10 г олио, 5 г магданоз, 4 г чесън, 3 г сол, винена киселина, 1 яйце за гарниране.

Техника на приготвяне.
Патладжаните се пекат на силна фуния.Обеденени, се скълцват в дървена гаванка,където е счукан чесънът заедно
с малко олио,така хайверът става по-бял.Към тях се прибавят опечените и обелени чушки,опеченият лук и обелените домати.
Всички зеленчуци се мачкат с чукало, докато се получи еднородна маса.
Полученото се подправя със сол, олио, винена киселина и нарязан на дребно магданоз.
Поднася се най-различно гарнирана, в случая със сварени яйца, направени на гъбки.
Салата от сини патладжани

Продукти за една порция:

2-3 патладжана, 2 г сол, олио, оцет, магданоз.

Техника на приготвяне.
Изибрат се меки лъскави патладжани.Пекат се на силен огън и внимателно се белят с нож.
Студеният патладжан се поднася, подправен със сол, олио, оцент и поръсен с магадноз.
Мешена салата

Продукти за една порция:
40 г домати, 80 г чушки, 50 г краставици, 20 г лук, 5 г магданоз, 10 г олио, 1 г сол, 3 г оцет.

Техника на приготвяне.
Доматите,краставиците и лукът се нарязват на тънки кръгове, а чушките - на пръстени.
Нареждат се в кръг домати,около него лук,чушки,лук,домати,лук,краставици.
Когато чинията е малка,нарязаният на кръгове лук се налага като мрежа върху салатата.Ако чушките
са току-що излезли (ранните), ще се поднесат сурови, така те съдържат повече хранителни вещества.
По желание салатата може да се поръси със стрито на дребно сирене.
Салата от керевиз и майонеза (друг вид)

Продукти за една порция:
100 г керевиз, 1 яйце, 50 г олио, 1 яйце, 2 г сол, оцет, горчица, 7-8 маслини, маганоз, няколко кръгчета сварено яйце.

Техника на приготвяне.
Обеленият и добре измит керевиз се реже на малки кубчета.Сварени почти на пара,се поръсват със сол.
Като изстинат, се разбъркват със сос майонеза и се гарнират с маслини,сварени яйца и магданоз.
Салата от керевиз и майонеза

Продукти за една порция:
100 г керевиз, 1 яйце, 50 г олио, 2 г сол, 2 г оцет, магадоз, горчица.

Техника на приготвяне.
Керевизът се почиства и се измива.Реже се на тънки ивици или се стържи на ренде.Поднася се,залян със сос
майонеза.На масата се сервира горчица и отделен съд (малка сосиера).
Салата от ряпа

Продукти за една порция:
150 г ряпа, 25 г маслини, 5 г олио, 2 г сол, оцет.

Техника на приготвяне.
Обелените и измити ряпи се настъргват на ренде.Гарнира се с маслини и се поръсва със сол,олио и оцет.

Поднася се като салата,която дразни апетита.По този начин може да се поднесе и салата от черна ряпа.
Салата от керевиз

Продукти за една порция:
150 г керевиз, 10 г олио, 2 г сол, лимонов сок или разтворено лимонтозу, ситен черен пипер, магданоз.

Техника на приготвяне.
Керевизът се измива и обелва,след което се нарязва на кръгове и се сварява в малко вода (почти на пара) до омекване.
Салатата се сервира студена, поръсена със сол и залята с олио и киселина,която може да бъде сок от лимон или
разтворено лимонтозу,черен пипер и нарязан на дребно магданоз.

Същата салата може да се поднесе с кисело мляко,
което се разбърква с керевиза,предо той да е залян с олио и киселина, и се поръсва с магданоз.
Тази салата може да се приготви и от суров, настърган на ренде керевиз.Около салатата се украсява с наредени яйца
и листа от керевиз.
Салата от моркови

Продукти за една порция:
150 г. моркови, 20 г маслини, 1 г магданоз. 5 г олио, 1 г сол, 3 г оцет.

Техника на приготвяне.
Морковите се измиват,обелват се и след това се настъргват на ренде.Поръсват се със сол и се заливат
с олио,оцет или лимон.Салатата се гарнира с маслини и магданоз.За да се използват пълноценно витамините
на морковите,тя траябва да се поднесе в момента на приготвянето й.
Салата от картофи с майонеза

Продукти за една порция:
100 г картофи, 20 г олио, 1 яйце, сол, горчица.

Техника на приготвяне.
Прави се майонеза от яйцето и олиото и се разбърква със сварените и нарязани на малки кръгчета картофи.
Прибавят се сол,лимонина киселина и се слага магданоз.
Поднася се най-различно украсена - с маргаритки от твърдо сварени белтъци.в средата кръгче от варен морков.
Жълтъкът, който остава от вареното яйце, се слага в салатата.

Към същатата салата може да се прибави на порция по 20 г лук.нарязан на тънко и дълго.
Салата от картофи със солена херинки

Продукти за една порция:
200 г картофи, 50 г херинги, 50 г кисели краставички, 10 г олио, черен пипер,горчица.

Техника на приготвяне.
Филетата на херингата се киснат в студена вода.Изцеждат се и към тях се прибавят няколко сварени нарязани
картофа и нарязани на дребно кисели краставички.Всичко се разбърква с горчица,залива се с олио и се поръсва с черен пипер.
Салата от картофи с керевиз

Продукти за една порция:
100 г картофи, 200 г керевиз, 10 г олио, 2 г сол, 3 г оцет, магданоз.

Техника на приготвяне.
Тази салата се приготвя от сварени в солена вода картофи.Две глави керевиз се нарязват на тънки кръгове,които
се държат няколко минути в кипяща вода,изцеждат се и се смесват с картофите.Подправят се като обикновена салата.
Поднася се богато украсена с дребно нарязан магданоз.
Салата от картофи с гъби

Продукти за една порция:
100 г гъби, 100 г картофи, 50 г зеле, 50 г червени домати, 10 г вино, 25 г праз, 10 г олио, 2 г сол, 3 г оцет, магданоз или копър.

Техника на приготвяне.
Смесват се пресни гъби,варени в малко вода с вино и нарязани на дълги ивици,с равно количество картофи, също сварени.
Подправя се както обикновена салата,като се прибавят скълцан магданоз или копър,нарязано на тънко и дълго зеле,червени домати на резенчета и праз.
Салата от картофи

Продукти за една порция:
200 г картофи, 25 г лук, 5 г магданоз, 3 г сол, 5 г олио, и 3 г оцет.

Техника на приготвяне.
Картофите се сваряват и се нарязват на тънки кръгове.Разбъркват се с нарязан на тънко и дълго лук.
Подправят се с магданоз,олио,сол и оцет.Всичко се размесва с вилица.
Поднася се като мешена салата.
Салата от печени чушки с орехи

Продукти за една порция:
200 гр чушки, 20 г лук, 10 г олио, 3 г оцет, 2 г сол, 5 г магданоз, 20 г орехови ядки, 3-4 скилидки чесън.

Техника на приготвяне.
Приготвя се по същият начин както Салата от печен пипер.Счукват се няколко скилидки чесън,прибавят се орeховите
ядки,които също се счукват.Към добре смачканата смес се сипва малко по малко кипяща вода.
Получената рядка кашица се опитва на сол.
Тази салата се поднася към печени,панирани или пържени меса или риба.
Салата от печени чушки

Продукти за една порция:
200 г зелени чушки, 20 г лук, 5 г магданочз, 2 г сол, 10 г олио, 3 г оцет.

Техника на приготвяне.
Чушките се пекат на силен огън.Опечени се слагат в съд с капак,за да се задушат.Обелват се и се нареждат
цели или нарязяни на пръстенчета.Отгоре се поръсват с нарязан на дълго и тънко лук и нарязан на дребно магданоз.
Слага се сол,олио и оцет.

По същия начин може да се поднесе салата от печени червени чушки.
Салата от мокреш

Продукти за една порция:
200 г мокреш, 10 г олио, 2 г сол, 3 г оцет.

Техника на приготвяне.
Мокрешът се приготвя както обикновената салата,подправя се в момента на поднасянето - в противен случай омеква,увяхва и губи част от вкуса си.

Мокрешът се употребява често за гарнитура на печени птици или меса.В такъв случай се поръсва само със сол и наколко капки оцет.Ако се смеси с други салати,придава пикантен и много приятен вкус.
Салата от спаначени коренчета

Продукти за една порция:
200 г спаначени коренчета, 10 г олио, 2 г сол, 3 г оцет, черен пипер.

Техника на приготвяне.
Коренчетата на спанака се измиват много добре.Сваряват се леко на пара и се поднасят,полети с олио и лимонена
киселена и поръсени със сол и черен пипер.

Коренчетата могат да се поднесат разбъркани с кисело мляко,при този случай коренчетата не се поливат с лимoнена киселина.
Салата от спаначени листа

Продукти за една порция:
220 г спанак, 20 г керевиз, 5 г магданоз, 1 яйце, 10 г олио, 2 г сол, 3 г оцет.

Техника на приготвяне.
Измитите спаначени листа се попарват с малко вода и се нарязват с остър нож.
Разбъркват се с настъргания на ренде керевиз,дребно нарязания магданоз и се заливат със сол,олио и оцет.
Поднася се с гарнирана с твърдо сварени яйца.
Салата от репички

Продукти за една порция:
200 г репички (1 китка), 10 г олио, 2 г сол, магданоз.

Техника на приготвяне.
Репичките се измиват и се почистват.Нарязват се на кръгчета е се паднасят,поръсени със сол,олио и оцет.
Отгоре се гарнират със стръкчета магданоз.
Салата от коприва

Продукти за една порция:
200 г свежа коприва, 10 г олио, 2 г сол, лимонов сок, маслини.

Техника на приготвяне.
Тази салата и силно хранителна и витаминозна.Приготвя се от прясна млада коприва,която, след като се измие няколко
пъти с вода,се поръсва със сол и се мачка с ръка.Поръсва се с олио и сок от лимон.Поднася се с маслини.
Салата от пресни краставички с кисело мляко

Продукти за една порция:
150 г краставички, 10 г олио, 1 г сол, 40 г кисело мляко,копър,черен пипер.

Техника на приготвяне.
Измитите и обелени краставички се нарязват на тънки кръгове.Преди сервирането се нареждат и се посипват с черен пипер,
леко се посоляват и се заливат.
Салата от пресни краставички

Продукти за една порция:
160 г краставички, 10 г растително масло, 1 г сол, 3 г оцет, 1 г копър.

Техника на приготвяне:
Краставичките се обелват и се нарязват на дълго или на кръгове.Солта,растителното масло,копърът и оцетът се слагат,преди да се паднесе салатата.По такъв начин тя е по-лесно смилаема,отколкото,ако престои посолена и залята.
Салата от праз

Продукти за една порция:
250 г праз, 30 г маслини, 10 г олио,1 г сол,3 г оцет.

Техника на приготвяне
Почистеният и добре измит праз се реже на тънко и дълго.Посолява се и се залива с олиото и оцета или със сок от лимон.
Поднася се с маслини.Празът се реже в момента на сервирането, тъй като в противен случай се спарва и изгубва много отсвоя вкус и вид.

Същата салата може да се поднесе без маслини,а с варени яйца.
Салата от червени домати с майонеза

Приготвяне за една порция:
150 г червени домати (2 броя), 1 яйце, 50 г олио, сол, оцет, горчица, стрък зелен лук, магданоз, яйце.маслини.

Техника на приготвяне.
Издълбават се средно големи домати.Посолeни,се пълнят с майонеза.Придава им се форма на кошнички със стрък от зелен лук или праз.
Върху майонезата се прави букет от магданоз,а в средата - кръг от сварено яйце и върху него маслина.
На порция се поднасят по два домата
Салата от червени домати

Приготвяне за една порция:
150 г дамати, 10 г лук, 10 г олио, 2 г сол, 3 г оцет, 5 г магданоз и 1 г захар.

Техника на приготвяне.
Доматите се нарязват с остър нож на тънки кръгове и се нареждат на редове или на кръгове,застъпващи се от единия край.
Поръсват се със солта,оцета и олиото.Гарнират се с лук,нарязан на тънки колела,магданоз и се поръсва със захар.
Салата от цветно зеле (карфиол)

Приготвяне за една порция:
150 г карфиол, 10 г олио, 2 г сол, 3 г оцет.

Техника на приготвяне.
Измитият карфиол се разделя на малки китки,които се варят във вода със сол.
Внимава се китките да не се разварят много.Поднася се с олио,сол и оцет.
Салата от хрян

Приготвяне за една порция:
50 г хрян, 3 г оцет, 2 г сол, олио.

Техника на приготвяне.
Хрянът се обелва и настъргва на ренде.Слага се сол и се залива с олио и оцет.

За да не пари на очите.хрянът се настъргва на топло.
Салата от червено зеле с картофи

Приготвяне за една порция:
200 г зеле, 60 г картофи, 2 г сол, 10 г олио, оцет.

Техника на приготвяне.
Нарязано на тънки ивици зеле и поръсено със сол си смачква леко с ръце.Към него се прибавят сварени картофи,нарязани на кубчета.
Ако картофите са малки,поднасят се цели.Салатата се подправя със сол,олио и оцет.
Пъстра салата от моркови,зеле,червено цвекло и ряпа.

Приготвяне за една порция:
60 г моркови, 60 г зеле, 50 г червено цвекло, 50 г ряпа, 10 г олио, 2 г сол,оцет,лимон,магданоз,яйце,маслини.

Техника на приготвяне.
Почистените зеленчуци се настъргват.Разбъркват се,ръсят се със сол.олио и оцет.Наоколо се гарнира с магданоз и маслини.
Може да се украси с лилии от сварени яйца и резенчета лимон.
Салата от червено зеле
Приготвяне за една порция:
140 г червено зеле, 10 г олио, 2 г сол, 3 г оцет.

Техника на приготвяне.
1-ви начин) Червеното зеле се реже на тънко и дълго,посолява се и се смачква с ръка.Подправя се с олио и оцет и се поднася като салата към печено,пържено,задушено и др.Гарнира се с твърдо сварени яйца.

2-ри начин) Нарязано на конци,се попарва с кипяща вода.Изцежда се и се залива със сок от винена киселина или оцет.
Добре разбъркано,се подправя със сол и олио.Така зелето има по-хубав вид,но за сметка на това и загубило част от хранителността си.
Салата от прясно зеле
Приготвяне за една порция:
150 г зеле, 30 г моркови, 10 г олио, 2 г сол и 3 г оцет.

Техника на приготвяне.
Зелето се реже на тънко,а морковите се настъргват на ренде.След като се сложи солта,заливат се с олио и оцет.
Може да се нареди по няколко начина:
- на ленти, като се слагат в ред зеле,ред моркови.
- прави се звезда от моркови и наоколо се слага зелето.
- нареждат се кръгове зеле и кръгове моркови.
Салата от червено цвекло с хрян
Приготвяне за една порция:
150 г червено цвекло, 10 г олио, 25 г хрян, 2 г сол, 3 г оцет.

Техника на приготвяне.
Обеленото червено цвекло и нарязано на кръгове се вари със сол в малко вода.Сварено,веднага се измива със студена вода.Така цвеклото остава червено.Залива се с оцет и олио и се поръсва с настърган хрян.
Салата от червено цвекло
Продукти за една порция:
150 г цвекло, 10 г олио, 1 г сол, 3 г оцет.

Техника на приготвяне.
Цвеклото се измива и се вари 3-4 часаmдокато омекнеmслед което се обелва кората му. Поднася се нарязано на колела,на триъгълници или настъргано.Посолява се и се залива с олио и оцет.

Червеното цвекло може да се използва и за украса
на други салати.По същия начин може да се приготви салата от печено цвекло.
Салата Пролет
Продукти за една порция:
50 г маруля, 20 г моркови, 50 г домати, 30 г краставици, 20 г пресен лук, 20 г репички, 1 яйце, 10 г олио, 1 г сол, 3 г оцет, 40 г кисело мляко.

Техника на приготвяне.
Измива се марулята, нарязва се и се слага на кръг в средата на съда.Около салатата се нареждат моркови,краставици,домати,репички и лук, нарязани на кръг и на дребно.В средата на салатата се поставя твърдо сварено яйце,нарязанона кръгове или на лилия.Приготвя се сос от резбъркано кисело мляко,сол,оцет,който се поднася в отделен съд.Салатасе ръси с олио и сол,преди да се поднесе.

Същата салата може да се разбърка с горчица.В този случай не се поднася с кисело мляко.
Къдрава салата с домати

Продукти за една порция:
130 г салата, 100 г червени домати, 10 г олио, 1 г сол, магданоз.

Техника на приготвяне.
Приготвя се както къдравата салата, като се прибавят обелени,нарязяни на ивици червени домати,на които са махнати семената.Поднася се подправена със сол,олио (зехтин) и поръсена с магданоз.
Къдрава салата

Продукти за една порция:
130 г къдрава салата, 20 г пресен лук, 10 г олио, 1 г сол, 3 г оцет и 10 г чесън.

Техника на приготвяне.
Къдравата салата се различава от обикновената маруля с това,че е по-хрускава и че се запазва за по-дълго време.При поднасяне нужно е да се махат ръбовете на дебелите листа.Подправя се с олио,сол и оцет.За разлика от другите зелени салати се паднася със счукан млад чесън.Така подредена, салатата може да се сервира и с най-различни зеленчуци - дoмати,краставици и др.
Салата от маруля с яйца и червено цвекло

Продукти за една порция:
130 г маруля,1 яйце,50 г червено цвекло, 10 г растително масло, 2 г сол, 3 г оцет.

Техника на приготвяне.
Измитата маруля се накъсва на китки.Върху всяка една китка се слага кръг от твърдо сварено яйце,между марулята се нарежда сварено червено цвекло,нарязано на кръгчета с къдраво ножче по възможност.Така подредената салата се ръси със
сол,олио(зехтин) и оцет или сок от лимон.Поднася се в момент на приготвяне
Салата от маруля с яйца

Продукти за една порция:
130 г маруля,1 яйце,20 г пресен лук,10 г растително масло,2 г сол и 10 г лимон (оцет).

Техника на приготвяне.
Измитата и нарязана на тънко маруля се разстила върху чиния.Върху нея се нарежда нарязано на колела твърдо сварено яйце.На купчинки се слага нарязан пресен лук.Салатата се поръсва със сол и се полива с олио или
зехтин и киселина - сок от лимон или оцет.

Бистър бульон (консоме) Продукти за една порция: 200 г захарни кости, 10 г керевиз (целина), 10 г моркови, 10 г магданозени корени, 10 ...