Бистър бульон (консоме)
Продукти за една порция:
200 г захарни кости, 10 г керевиз (целина), 10 г моркови, 10 г магданозени корени, 10 г печен лук, 4-5 капки оцет, четвърт белтък, 20 г мляно месо, сол, няколко зърна черен пипер, една десета парче от дафинов лист.
Техника на приготвяне.
Измитите кости се заливат със студена вода и се варят на тих огън около два часа,след което се прибавят нарязаните моркови,керевизът заедно с част от листата,магданозените корени,печеният лук (опечен предварително),солта и подправките.
От разбъркания белтък,мляното месо и половин кафена чаша студена вода се прави смес,която се прибавя към кипящия бульон.
Сипва се оцетът.С него бульонът кипва няколко пъти.След това се дърпа настрани и когато се избистри,бульонът се прецежда през гъста памучна тъкан и цедка.
Полученичт бульон се нарича консоме.Поднася се в чаша или канче.
Този бульон може да се поднесе с крем,пирожки и др.,които,за да не се размекнат,се прибавят в момента на поднасянетп.
петък, 14 януари 2011 г.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Бистър бульон (консоме) Продукти за една порция: 200 г захарни кости, 10 г керевиз (целина), 10 г моркови, 10 г магданозени корени, 10 ...
-
Мус от птици Продукти за една порция: 100 г месо, 5 г желатин, 80 г сметана, 10 г масло и 10 г подправки. Техника на приготвяне. Сва...
-
Желиран език Продукти за една порция: 250 г език, 20 г моркови, 20 г керевиз, 5-6 зърна черен пипер, сол, 1 дафинов лист, 1 яйце, магда...
-
Суфле от спанак Продукти за една порция: 1 яйце, 1 / 2 лъжица брашно, 100 г спанак, 80 г прясно мляко, щипка сол, 50 г шунка, кашкавал....
0 коментара:
Публикуване на коментар