петък, 14 януари 2011 г.

Бистър бульон (консоме)

Продукти за една порция:

200 г захарни кости, 10 г керевиз (целина), 10 г моркови, 10 г магданозени корени, 10 г печен лук, 4-5 капки оцет, четвърт белтък, 20 г мляно месо, сол, няколко зърна черен пипер, една десета парче от дафинов лист.

Техника на приготвяне.
Измитите кости се заливат със студена вода и се варят на тих огън около два часа,след което се прибавят нарязаните моркови,керевизът заедно с част от листата,магданозените корени,печеният лук (опечен предварително),солта и подправките.
От разбъркания белтък,мляното месо и половин кафена чаша студена вода се прави смес,която се прибавя към кипящия бульон.
Сипва се оцетът.С него бульонът кипва няколко пъти.След това се дърпа настрани и когато се избистри,бульонът се прецежда през гъста памучна тъкан и цедка.
Полученичт бульон се нарича консоме.Поднася се в чаша или канче.

Този бульон може да се поднесе с крем,пирожки и др.,които,за да не се размекнат,се прибавят в момента на поднасянетп.

Бистър бульон (консоме) Продукти за една порция: 200 г захарни кости, 10 г керевиз (целина), 10 г моркови, 10 г магданозени корени, 10 ...